keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Maatyöt käyntiin!

Nyt vasta on havahtunut siihen että rakentaminen todella alkaa. Jotenkin maatöiden aloittaminen on sellainen selvin ja näkyvin merkki rakentamisen aloittamisesta.


Kaivuri-Seppo oli tuonut jo illalla koneen tontille. Hommat aloitettiin heti aamutuimaan, kuuden aikoihin. Suunnitelmana oli ensimmäisenä kaivaa tienpohja auki ja ajaa siihen hiekka ja murske. Vanhassa tontin liittymässä oli onneksi hyväkuntoinen rumpu, jota tarvitsi vain hieman jatkaa.

"Ensipuraisu"
Ennen kovin syvälle ulottuvia kaivauksia aloin selvittelemään vanhalle talolle tulevien kaapeleiden sijainteja. Samalla Seppo siirtyi talon paikalle kaivamaan pohjaa auki ja poistamaan ruokamultaa. Oulun seudun sähkö osoitti loistavaa asiakaspalvelua ja tuli samalle iltapäivälle merkitsemään talolle tulevan kaapelin sijainnin ja vieläpä ilman korvauksia. Kaapeli olikin sen verran syvällä, ettei se aiheuttanut meille sen enempää pään vaivaa.


Suodatinkangas levitettynä.




Penkan pohjalle tulevat seurantalätkät.

























Ensimmäisen päivän jälkeen oli tien ja penkan paikoilta pintamaat poistettu ja suodatinkankaat levitetty. Painopenkan paikalle laitoin jokaiseen nurkkaan seurantalätkät, joista seurataan maaperän painumista kuukausittain. Aamulla alkaa sitten armoton kuorma-autoralli ja hiekan kuskaus.

lauantai 26. marraskuuta 2011

Valmistelut ennen painopenkkaa

Puhelin ralli käyntiin. Pikaisella varotusajalla (1 vk.) saatiin vapaa kaivinkoneurakoitsija penkan ajoa ja muotoilua tekemään. Seuraavaksi pikainen puhelinkierros ja kilpailutus hiekasta ja rahdista. Mikään pieni hiekkalaatikko siitä ei tulekkaan, joten töitä kannattaa tehdä halvimman hiekantoimittajan löytämiseksi. Hintavaihtelut hiekassa olivat melkoisia. Osa autoilijoista myy hiekkaa kuutio- ja osa tonnihinnalla. Tonnitaksalla urakoivat veti pidemmän korren hinnan suhteen.   


Pikaisella ja karkealla laskutoimituksella laskin arvion hiekan määrästä. Rakennuksen pohja-ala 150 m2 ja penkan tulee ulottua tulevien seinälinjojen ulkopuolelle täysikorkoisena, joten penkan ala tulee olemaan n.170m2. Korkeutta tulee olla  2.5m tulevan lattiakorkeuden yläpuolelle, eli korkeutta yhteensä n.3.5 metriä. Hiekkaa tulee siis painopenkkaan noin 600m3! Luulenpa ettei meidän tontille tarvi enää sen jälkeen hiekkaa kuskata, edes hiekkalaatikolle.

perjantai 25. marraskuuta 2011

Tuloksia pohjatutkimuksesta

Muutamia otteita perustamistapalausunnosta...


"Tontille ei ole suotavaa perustaa maanvaraisesti ilman pohjanvahvistustoimenpiteitä, heikon kuivakuoren ja sen alla sijaitsevan löysän, kokoonpuristuvan silttikerroksen vuoksi."


"Suositeltavin perustamismenetelmä on rakennusalueen esikuormittaminen painopenkan avulla.Laskelmallinen pitkän ajan jälkipainuma on n.13 cm, joka ylittää Rak. mk:n salliman 10 cm jälkipainuman puurakenteisille rakennuksille."


Em. lainaukset siis tarkoittavat sitä että nyt kiireesti kaivuria hommaamaan ja hiekan ajoon, jotta saataisiin penkka ennen talven tuloa valmiiksi. Lausunnon mukaan esikuormituksen kesto tulee olla n.8-12 kk. Painuman seuranta tapahtuu kuukausittain ja painuman hidastuttua riittävästi voidaan penkka purkaa.


Eihän tämä ihan taytenä yllätyksenä tullut, mutta mukavaha se olisi ollut jo tälle syksylle aloittaa rakentaminen. Toisaalta meillä on nyt erinomaisesti aikaa suunnitteluun ja kilpailuttamiseen. Tekemistä talven pimeisiin päiviin, kun selailee talokirjoja ja haaveilee.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Maaperätutkimus


Osa kunnista vaatii pohjatutkimuksen tekemistä ennen projektin aloittamista. Muhoksen kunta ei sitä vaadi, mutta jo aikaisemmin saamastamme kokemuksesta suosittelemme sitä kaikille rakentajille. 2010 Olimme varanneet kunnalta tontin, jolle teetimme maaperätutkimuksen. Erittäin pehmeän maaperän lisäksi kairauksessa tuli ilmi, että maaperä sisältää maakaasua (ei radon). Kairausreiän päälle laitettu sytkäri sytytti maakaasun, joka paloi useita minuutteja. Onneksi kunta tuli vastaan ja maksoi takaisin tutkimuksen, sekä tontin varausmaksun.


Maaperä tutkimuksen suoritti 12.11.2011 Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimiva maaperätutkimuksiin ja jätevesisuunnitteluun erikoistunut insinööritoimisto Intova. Tutkimus tehtiin neljään eri kohtaan ja kairaukset ulottuivat 9-19.5 metrin syvyyteen. Lisäksi tutkimuksessa otettiin maanäytteitä 0,5- 4,0 metrin syvyydestä, joista maaritetään vesipitoisuus sekä maalaji. 


Tällä kertaa ei ainakaan maakaasu muodostunut esteeksi. Tutkimuksen tulos selviää muutamassa päivässä, jolloin selviää vaatiiko maaperä erityisiä toimenpiteitä. Muhoksen savinen maaperä vaatii hyvin usein paaluttamisen tai rakennuspaikan esikuormittamisen painopenkalla.



Sitä ihtiään? Ei, vaan maanäyte 4 m syvyydestä.


torstai 10. marraskuuta 2011

Raivauksen viimeistelyä

Aina ei verenpaine riittänyt vaan tarvittiin öljynpaineen synnyttämää voimaa...







Hommat siinä mallissa, että pääsee maaperä tutkimusta tekemään. Talon paikalla kulmakepit pystyssä.
















sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Työt alkakoon!




Raivaustyöt tontilla alkoivat heti marraskuun alussa. Useamman päivän sahauksen jälkeen alkoi talon paikka hiljalleen paljastua puiden ja pusikoiden keskeltä. Puutavaraa tulikin pihalle melkoinen kasa ja risua ja latvuksia vielä enemmän. Sattumalta paikalliselle pururadalle otettiin haketettavaa puutavaraa vastaan joten sinnehhän ne upposi vaivatta.








Siihen se talon pitäisi aikanaan nousta. Näkymä Lehtolantieltä päin katsottuna.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Punainen tupa

Kaupanteon jälkeen tarkempiin tutkimuksiin tontille ja talolle.

Talo on ollut tyhjillään jo useamman vuoden, mutta peruslämpö on pidetty päällä koko ajan. Sen vuoksi talo onkin säilynyt kohtalaisessa kunnossa, eikä ole päässyt rapistumaan ihan kokonaan. Talon kivijalka on paikoin pettänyt, jonka seurauksena lattia on paikoin painunut ja etenkin leivinuuni on melko vinksallaan. 



Saunapolku päässyt kasvamaan umpeen








Tontin takarajaa ei vielä näy



tiistai 1. marraskuuta 2011

Tontti löytyi

Vihdoinkin mieleinen tontti löytyi. Melkein pari vuotta siihen kuluikin. Tontti on vanha pihapiiri, jossa on hirsirunkoinen omakotitalo sekä pieni ulkosauna rakennus. Tontti sijaitsee Lehtolantiellä Muhoksella, noin 2 km keskustasta Leppiniemeen päin.

Vaikka olemmekin puhuneet ja koko ajan tontista, niin täytyy sen verran tarkentaa asiaa, että ostamamme "tontti" on valmis tila/kiinteistö. Koska talo on kohtalaisen huonossa kunnossa ja se onkin saanut jo purkutuomion, niin aikomuksenamme on rakentaa samaan pihapiiriin uusi talo. Vanha talo puretaan vuosien saatossa ja se antaa tilaa autotallille. Ensin se saa toki palvella meitä työmaaparakkina- ja tukikohtana projektin ajan.

Tontti on pinta-alaltaan 3571 m2 ja puustoa siinä on pajukosta koivikkoon, sekä vanhoihin jykeviin lehtikuusin.




Kaupat tontista tehtiin 27.10.2011.